Kolik- og urolige børn

en god start i livetKolik – aftener med skrig og skrål

At få et kolikbarn tærer på parforholdet og kræver meget af nybagte forældre.

Rådene vælter ofte ind fra velmenende venner og familiemedlemmer – og til sidst har man modtaget så mange råd, at man hverken ved ud eller ind. Det er hårdt at have et utrøsteligt barn. Kolik er et udtryk, man bruger for, at barnet har skrigeture. Kolik siger altså ikke i sig selv noget om, hvad der er årsag til skrigeturene. Årsagerne kan nemlig være mange.

Spædbarnskolik er en hyppig tilstand, som rammer cirka 10-20% af alle spædbørn.

Kolik defineres som uforklarlige anfald af gråd og irritabilitet, som varer mere end tre timer om dagen i mindst tre dage om ugen – og varer ved i mere end tre uger. Anfaldene begynder gerne et par uger efter fødslen og forsvinder ofte igen omkring tre måneders alderen. Det er derfor, man taler om tre-måneders kolik. Anfaldene begynder typisk hen på eftermiddagen eller tidligt om aftenen. Barnet begynder at græde intenst, bliver rød i hovedet, trækker benene op og krummer sig sammen.

Det er vigtigt, at få barnet undersøgt hos lægen for at udelukke, at barnet lider af en sygdom.

“- Kolik er ligeså naturligt som at få tænder. Det går over af sig selv, og barnet vil næppe huske det bagefter”!
Sådan en holdning kan nogle have til spædbarnskolik. Men ikke ved Middelfart Helse. Selvfølgelig skal kolik behandles. Med en kombination af zoneterapi, akupunktur og massage har vi så gode resultater, at mange forældre bliver vrede over at ingen før har orienteret dem om denne mulighed. Hver uge finder tre-fire nye kolikbørn vej til Middelfart Helse. Vi hjælper 99% af disse børn. Børnene bliver raske og forældrene befriet for et mareridt.
-“Kolik er en ubalance i fordøjelsessystemet. Det drejer sig om at bringe den lille nyfødte i harmoni, og det skal ske hurtigst muligt. Hos kolikbørn ser man, at den lille fod er spændt og den spæde mave har det ikke godt. Vi ser den nye krop og mave som en umoden motor, vi giver et skub. Og vores behandlingskombination hjælper. Det synlige bevis kommer ofte promte. Bleen må ofte skiftes en eller flere gange under behandlingen. Bleer fyldt med grøn slimet afføring!

Et kolikbarn har følgende symptomer:
-græder ofte,
-vedvarende gråd, fra sidst på eftermiddagen til sen aften,
-trækker benene op under sig,
-tegn på at det gør ondt, når afføring eller luft kvitteres,
-atypisk afføringsmønster. Enten op til 10-15 gange om dagen eller med så mange dages mellemrum (op til 9 dage), at forældrene fristes til at pille afføringen ud med et termometer, eller tage på skadestuen for at få et lavement.

Hos lægen kan det ske, at der udskrives medicin, der mindsker luftdannelse i mavetarmkanalen (F.eks. Mylicon, dimeticon, 13 dråber et kvarter før måltid. Udlevering: Håndkøb).

En kiropraktor ser kolik som en skævhed i rygraden, og anvender hertil passende greb.

Hos os i Middelfart Helse tages sokkerne af barnet, og fødderne får blide tryk. Maven bliver masseret og ryggen fritages for spændinger. Der gives akupressur eller sættes ganske tynde og korte nåle i. Når vi når til bestemte zoner, vil de være meget ømme. Når disse zoner bearbejdes, trækker babyerne fødderne til sig. Zoneterapi skal være en god oplevelse. Ofte oplever vi, at barnet afgiver væske fra fod og hænder under behandlingen, og ofte må behandlingen afbrydes af, at en ble fyldt med grøn slimet afføring og skal skiftes.

Efter første behandling sendes forældre og barn hjem med den besked, at der kan komme en reaktion: Alt bliver værre! Men derefter bliver perioderne med gråd kortere og kortere.

Efter yderligere to til tre behandlinger vil afføringsmønstret mv. være normaliseret. Hvornår barnet ikke behøver yderligere behandling vurderer vi bl.a på de omtalte bestemte zoner, hvor barnet i starten trækker fødderne væk, er vi klar over, at behandlingen har hjulpet.

Det sker meget sjældent, at barnet vender tilbage, med behov for yderligere behandling. Dog kan der være en periode, hvor barnet går fra modermælk til komælk, hvor afføringsmønstret igen kan blive unormalt. Her vil behandling atter kunne gavne.

kolik- urolige - graviditet og barsel massageVenligst tryk på billedet, for at se fuld størrelse